Is een waterroeier secuur?

Voor alle Nederlandstalige roeiers. Heb je een vraag of wil je iets kwijt?
Hier kan het.
Post Reply
Kristofd
Paddler
Posts: 1
Joined: August 24th, 2022, 6:54 pm

Is een waterroeier secuur?

Post by Kristofd » August 24th, 2022, 7:21 pm

Hallo,

Door een tv-programma heb ik ook een roeitrainer aangeschaft.
Staat al enkele maanden in de garage maar nu de zomer bijna voorbij is en er wat kilo’s af mogen zal ik hem ook maar eens gebruiken.

Het is de water resistance row 1000.

Ik keek online even naar de roeitijden en het record in België zou op 1min17 staan. Zopas ook even ingesteld op 500 meter en ik was klaar in 1m12…. Dat zou betekenen dat ik sneller ben dan het Belgisch record terwijl ik helemaal niet getraind ben. Lijkt me zo goed als onmogelijk.

Vandaar dat ik me afvroeg hoe correct de gegevens zijn? Is zo’n water roeier “makkelijker” dan een magnetische roeier?
Gemiddelde wattage was 734 staat er, 50 strokes.

Het waterniveau staat gevuld tot maximum.

Ook even de 2000m gedaan. Dat was nu 6u27 maar dus m’n uithouding is wat minder maar zat nog niet in het rood, maar wel al in t oranje. 😄

Heeft er iemand kennis van beide soorten trainers? Wat is er lastiger is of is dit vergelijkbaar?

Of heb ik mijn roeping gemist…? 😄

jamesg
Half Marathon Poster
Posts: 4055
Joined: March 18th, 2006, 3:44 am
Location: Trentino Italy

Re: Is een waterroeier secuur?

Post by jamesg » August 29th, 2022, 12:24 am

Different machines from C2 have differing power measurement systems (if they have any at all), and cannot be compared. But any physical activity can get you fit if you do enough of it. There's always heart rate.
08-1940, 183cm, 83kg. Last seen MHR 140.
2024: stroke 6 W-min @ 20-21. No times yet, now using WODs.

JaapvanE
10k Poster
Posts: 1117
Joined: January 4th, 2022, 2:49 am

Re: Is een waterroeier secuur?

Post by JaapvanE » August 29th, 2022, 1:50 am

Ik ben een van de makers van OpenRowingMonitor, en ik help veel mensen met het afstellen daarvan op hun roeimachine, waaronder waterroeiers. Ik zie ook veel van de onderliggende data. Mijn ervaring met roeimachines is dat (op specialisten als Concept2, RP3 en BioRower na), dat de tijden en afstanden van andere partijen totale onzin zijn. En dat geldt verreweg voor de meeste roeimachines, ongeacht of het waterroeiers of luchtroeiers zijn. Dus vooral niet kijken naar officiele records tenzij je een van die drie hebt, maar gewoon lekker gaan roeien.

Je zou mogenlijk OpenRowingMonitor er op kunnen zetten om zo betere metrieken en toegang tot games (zoals het vlaamse EXR) te krijgen. Maar dat is echt een vrije keuze. Daarmee kun je je tijden realistischer maken, maar om officiele records te breken moet je vaak op een Concept2 zitten.

Maar volgens mij is jouw doel vooral lekker bezig zijn. En dan zijn waterroeiers perfect, zeker omdat ze minder herrie maken dan luchtroeiers en dus minder storend zijn voor vrouw en kinderen. Als de weerstand passend voor jou is afgesteld (zoek op dit forum op drag) dan vooral van genieten.

Post Reply